Saturday, 15 November 2014 0 comments

Jiwa Cedera


Sebagai hamba takkan tak pernah rasa sedih, terluka, marah, sakit hati, benci etc..kan?
Bohonglah kalau cakap takde..

Lagi-lagi bila tertipu, teraniaya, kena 'kencing', kena maki etc..kan?
Bohonglah kalau cakap tak pernah..

Jiwa yang tak kuat cukup membuatkan kita lemah, longlai, kaku, 'down giler-giler' etc..kan?
Tipulah kalau cakap tak lalui..

Aku sendiri pun pernah alami,
Kalau yang lelaki tu mungkin kuat sikit, tapi ade je yang pompuan lebih kental jiwa dia, 
Aku sendiri pun kadang-kadang ada rasa sedih overdose,
Bayangkan, something yang kita harapkan, tapi tak dapat, apa yang kita rasa? Sedih kan?
Tak kisah lah, 'something' tu ape pun,  result exam ke, phone pintar ke, even kalau kita berdoa pada Allah sekalipun, dan doa kita masih belum diperkenan, yang tu lagilah kita rasa sedih..kan?
Tapi segala jenis problem @ so called ujian di atas adalah apa??
Ia adalah suatu bentuk peringatan @ cara Allah tunjukkan rasa cinta dan kasih Dia pada hamba-hamba-Nya yang mana??
Yang terpilih..macam siapa??
Macam kita...ya, kita.

Dan kita akan cuba ligat berfikir tentang hikmah ni, bila kita betul-betul rasa tiada siapa-siapa lagi yang mampu membantu kita untuk keluar dari kesedihan itu..betul tak??

Dan ia adalah rahmat Allah kepada kita sebenarnya sebab Allah sayang kita.. Dia nak kita kembali pada-Nya dalam apa cara sekalipun, selagi kita masih bernafas, sebelum kita menutup mata untuk selama-lamanya....sweet tak Allah??
Subhanallah..Allah sangat baik pada kita...

2352
 
;